Siirry suoraan sisältöön

Harrasteajoneuvot Suomessa

Monet suomalaiset autojen ystävät ovat hankkineet itselleen harrasteajoneuvon. Tarkemmin sanottuna jopa 50 000 suomalaista omistaa harrasteajoneuvon, jonka kanssa on mukava kruisailla kesällä kaupungilla. Jenkkiautot siis seisovat koko talvikauden tallissa, sillä niissä ei ole tarvittavia talvivarusteita, kuten renkaita tai lämmitystä. Autojen suosio on räjähtänyt vuoden 2017 jälkeen, jolloin kakkosautoon tuli mahdollisuus saada samanlaiset bonukset kuin omaan arkimenopeliinkin. Silloin siis tehtiin uudistuksia liikennevakuutustodistuksiin. Tämän jälkeen monet suomalaiset uskaltautuivat hankkimaan harrasteajoneuvon, joka oli ollut harkinnassa jo pidemmän aikaa. Jos sinäkin vielä harkitset kyseisen ajoneuvon hankkimista, kannattaa lukea tämä artikkeli loppuun asti.

Harrasteajoneuvot eli klassikkoautot tuovat mukavaa vastapainoa kiireiselle arjelle. Autoharrastus on mahdollista pitää vaikka itse ei omistaisikaan jenkkiautoja tai muita klassikkoajoneuvoja, sillä erilaisia tapahtumia pidetään ympäri Suomea.

Harrasteajoneuvot

Näin ostat klassikkoautot turvallisesti

Klassikkoautot ovat tunnetusti lukuisia vuosia vanhoja, mutta siitä huolimatta hyvin arvokkaita. Vanhaa autoa ostaessa onkin tärkeää kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin. Jos itse et ole vanhojen autojen tuntija, kannattaa sinun ottaa mukaasi joku, joka tuntee klassikkoautot ja niiden yleisimmät viat.

Vikojen tarkistamisen lisäksi kannattaa huomioida korin kunto. Erilaiset ruostevauriot voivat tulla hyvinkin kalliiksi, ellei ole itse kätevä käsistään ja osaa korjata autoa. Jotkut autojen ostajat teettävät kuntotarkastuksen jopa Keski-Euroopassa, sillä siellä tunnetaan kyseiset ajoneuvot paremmin kuin Suomessa. Saatat kuitenkin onnistua löytämään asiantuntijan myös Suomesta, jos vain olet onnekas.

Harrasteajoneuvot ja tuunaus

Monet ostavat harrasteajoneuvon mukavaksi korjausprojektiksi. Autoa on mukava tuunata uudeksi vanhoja osia kunnioittaen. Klassikkoauton voi nykyään hankkia muutamalla tuhannella eurolla etenkin, jos on hieman kätevämpi käsistään. Tällöin kyseinen harrastus ei heti vie kaikkia rahoja, ellei sitten ole kiire päästä kruisailemaan pitkin kesäkatuja omalla upealla menopelillä.

Klassikkoautojen hinnoilla ei ole ylärajoja, joten jos onnistut kunnostamaan autosi, saatat tehdä sillä mukava tuoton myöhemmin. Monet eivät kuitenkaan halua luopua autostaan kunnostusprojektin jälkeen, sillä auto on mukava ottaa mukaan erilaisiin näyttelyihin. Yksi tällainen näyttely on Metsämäki motor show jonka aikana kaikki harrasteajoneuvojen omistajat kokoontuvat yhteen. Näin oman auton saa näytille, ja samalla pääsee tapaamaan samanhenkisiä ihmisiä.

Jenkkiautot ja harrasteajoneuvot - mistä ostaa oma?

Ovatko jenkkiautot sydämesi lähellä, mutta et vielä tiedä, mistä voisit ostaa sellaisen? Yksi hyvä paikka löytää itselle jenkkiauto tai muunlainen harrasteajoneuvo, on erilaiset tapahtumat, kuten Salo-Turku ralli. Kyseisen kilpailun päätteeksi nimittäin harrasteajoneuvojen omistajat kokoontuvat yhteen. Näin pääset verkostoitumaan muiden harrasteajoneuvojen omistajien kesken, ja saatat saada neuvoja ja vinkkejä myynnissä olevista autoista. Kaikki harrasteajoneuvot kun eivät välttämättä päädy myyntipalstoille, vaan ne kiertävät kaverilta toiselle.

Harrasteajoneuvot voidaan jakaa lukuisiin erilaisiin autoihin. Harrastaa kun voi lähes mitä tahansa autourheilua. Jenkkiautot ja klassikkoautot ovat suomalaisten suosimia malleja, ja ne kelpaavat lähes kenelle tahansa autoista pitävälle. Jos olet edes vähän kiinnostunut klassikkoautoista, kannattaa sinun hankkia sellainen autotalliisi. Näiden autojen arvo nimittäin kasvaa, mitä vanhempia ne ovat, ja mitä paremmin niistä on pidetty huolta.