Siirry suoraan sisältöön

Harrasteena jenkkiauto

Jenkkiauto

Jenkkiauto on kattotermi amerikkalaisille, useilla eri vuosikymmenillä valmistetuille klassikkomallisille autoille. Jenkkiautoilla on laaja ja intohimoinen fanikunta ympäri maailmaa ja niiden ympärille on muodostunut ihan oma harrastajien joukkonsa. Koska autoja on usealta eri vuosikymmeneltä, ovat myös harrastajat jakaantuneet eri vuosikymmenten ja eri tyyppisten autojen harrastajiin. Jenkkiautojen harrastaminen ei ole pelkästään moottoriajoneuvojen harrastamista vaan kokonaan oma kulttuurinsa.

Jenkkiauto löytää faninsa joka vuosikymmenellä

Klassikkoautojen lisäksi uusillekin amerikkalaisautoille löytyy uskollinen fanikunta. Esimerkiksi Chevrolet:n katumaasturi on ollut yksi 2000-luvulla suosittu jenkkituote. Kun klassisempia jenkkiautoja kuvaa tietty sulavalinjaisuus ja jopa koristeellisuus, ovat uudemmat maasturimallit linjoiltaan vankkoja ja massiivisia. Useimpia jenkkiautojen malleja kuvaa kuitenkin eurooppalaisia ja aasialaisia autoja kookkaampi rungon muotoilu mikä onkin osa niiden viehätystä ja näyttävyyttä.

Vanhat jenkkiautot taas ovat tavanomaisempi keräilijöiden ja autoharrastajien suosima kohde. Jotkut haluavat ostaa valmiiksi kunnostetun antiikkimallin, kun taas yksi autoharrastuksen muoto on tuunata itse vanha ja huonokuntoinen auto uuteen loistoonsa. Vanhat amerikanraudat kelpaavat usein hieman huonokuntoisempinakin esimerkiksi kesäautoksi tai fiilistelyautoksi, jolla on kiva huristella vaikka vihkimistilaisuuteen tai juhlistamaan pyöreitä.

Nostalgia ja vanhojen autojen estetiikka vetoaa

Vanhojen autojen keräilijät ja harrastajat ovat viehättyneet yleensä aiempien vuosikymmenten muotoilusta ja tekniikasta. Esteettisten arvojen lisäksi vanhan auton hankintaan saattaa liittyä omaan henkilöhistoriaan kuuluvaa nostalgiaa. Esimerkiksi lapsuudenkodin automerkki saattaa houkutella vanhoilla päivillä. Myös populaarikulttuurin vaikutus näkyy autoharrastuksessa ja keräilyinnostus saattaa alkaa oman suosikkiautoelokuvan innoittamana.

Avainsanat: