Tommi Mäkinen

Ralliauto mutkassa

Tommi Mäkinen on yksi legendaarisimpia suomalaisia rallikuskeja. Mäkinen muistetaan varsinkin 1990-luvun menestyksestään, jolloin hän voitti maailmanmestaruuden jopa 4 kertaa. Hän hallitsi rallin MM-sarjaa varsinkin 1990-luvun loppupuolella, jolloin hän oli MM-sarjassa ajoittain lähes ylivoimainen. Maailmanmestaruuksien lisäksi Mäkinen on voittanut viisi SM-kultaa, joten kaappiin on kertynyt koko joukko erilaisia palkintoja. Nykyään häntä pidetään kaikkien aikojen menestyneimpänä rallikuskina Suomen historiassa.

Tommi Mäkinen aloitti ajamisen jo varhain

Kuten monessa muussakin urheilulajissa, parhaat aloittavat lajinsa harrastamisen jo nuorena. Mäkinen oli aktiivinen autojen kanssa jo lapsena, sillä hän rakensi ystävien kanssa peltoautoja. Tästä oli myöhemmin paljon hyötyä, sillä autot tulivat tutuiksi jo 1970-luvulla. Tuskin hän itsekään uskoi, mitä kaikkea tulevaisuudessa tulee vielä tapahtumaan. Ralliuran jälkeen hän perusti Tommi Mäkinen Racing nimisen yrityksen, joka on tehnyt paljon yhteistyötä Toyotan kanssa.

Ensimmäisen ralliauton Tommi Mäkinen osti hieman yli 20-vuotiaana. Palo kilpailemista kohtaan oli niin kovaa, että hän oli valmis laittamaan omaa rahaa peliin, jotta pääsisi kilpailemaan. Jälkikäteen ajateltuna sijoitus on ollut todella kannattava, mistä kertoo useat maailmanmestaruudet ja menestyksekäs yritystoiminta uran jälkeen. Ensimmäiset kilpailut hän ajoi 1980-luvun puolivälissä, jolloin hän niitti menestystä junioreiden SM-sarjassa.

Tommi Mäkinen Racing menestyy hyvin

Kun Tommi Mäkinen lopetti kilpaurheilun, hän alkoi uransa jälkeen yrittäjäksi. Pitkään Toyotalla ajanut suomalainen perusti oman yrityksen, joka tekee yhteistyötä hänen entisen työnantajan kanssa. Yritys on pärjännyt erinomaisesti ja tehnyt kovaa tulosta, joten Mäkisen asiantuntijuudesta ralliautoilua kohtaan on ollut paljon hyötyä. Yhteistyö Toyotan kanssa on sujunut niin hyvin, että se osti Mäkisen liiketoiminnan vuonna 2020.

Tommi Mäkinen on ollut yrityksensä kautta vastuussa Toyotan kilpailutoiminnasta. Yritys on valmistanut ralliautoja, joilla on osallistuttu rallin MM-sarjan kilpaíluihin. Yrityksen pyörittämisen ohella Mäkinen on ollut tallipäällikkönä Toyotalla, joten vastuuta on kertynyt paljon myös kilpailu-uran jälkeen. On mielenkiintoista seurata sitä, pääseekö Toyota vielä kiinni samaan menestykseen rallikilpailussa kuin 1990-luvulla.

Rallista voi lyödä myös vetoa

Vedonlyöminen on hauskaa puuhaa ja sillä saa mukavasti lisäjännitystä esimerkiksi rallin seuraamiseen. Comeon vedonlyönti tarjoaa paljon kohteita myös ralliin liittyen. Jos haluat lyödä vetoa siitä, miten Toyota pärjää MM-kilpailuissa, voit käydä asettamassa panoksen nettikasinolla. Yleensä vedonlyönnin kohteena on esimerkiksi kilpailun voittaja tai kolmen kärki. Lisäksi vetoa voi lyödä siitä, kuka voittaa rallin MM-sarjan. Nykyään kohteita tarjotaan varsin monipuolisesti, joten sieltä löytyy varmasti kaikille jotain mielenkiintoista.

Mäkisen elämänmuutos rallikuskista tallipäälliköksi on sujunut varsin hyvin. Veikkaajat voivat ottaa tämän huomioon, kun he ovat asettamassa panoksiaan ralliin liittyen. Nyt voit käydä kokeilemassa onneasi lyömällä vetoa Toyotalla ajavien kuskien puolesta, sillä tallilla on varsin kilpailukykyinen auto ja hyvät kuljettajat. Varsinkin Sebastian Ogier on ollut vahvassa iskussa viime vuosina, joten hänen otteitaan kannattaa seurata tarkasti.

Tommi Mäkinen jää rallin historiaan ikuisesti

Suomalaiset rallikuskit ovat aina pärjänneet hyvin rallissa, vaikka aivan viime vuosina tahti on hieman hiipunut. Tommi Mäkinen on ollut rallin MM-sarjan menestynein kuski. Neljä maailmanmestaruutta on Juha Kankkusen ohella eniten, mitä suomalainen rallikuski on kyennyt mestaruuksia voittamaan uransa aikana. Menestys ei ole jäänyt kuitenkaan vain tähän, vaan Mäkinen on onnistunut luomaan hienon uran myös tallipäällikkönä.

Monet varmasti muistavat Mäkisen varsinkin 1990-luvun loppupuolelta, jolloin hän oli kuskina uransa parhaassa vireessä. Puuppolasta kotoisin oleva rallikuski hallitsi Suomen osakilpailuja, sillä ajettiinhan erikoiskokeet hänen kotiseudullaan. Monilla suomalaisilla on varmasti mukavia muistoja Keski-Suomen ralliteiltä, joissa Mäkinen suorastaan liiti autollaan.

Tulevaisuudessa on mielenkiintoista nähdä, mitä Tommi Mäkinen tulee tekemään rallin parissa. Mestaruuksia on tullut useita kuskina sekä tallipäällikkönä, joten menestystä on varmasti luvassa vielä tulevaisuudessa. Koska hän on voittanut jo niin paljon, uusien haasteiden etsiminen on varmasti ajankohtaista. Varmaa on kuitenkin se, että hän tulee jatkamaan rallin parissa tavalla tai toisella.