Siirry suoraan sisältöön

Tunturiralli järjestetään vuosittain Suomen Rovaniemellä

Suomi on autourheilun ystävien maa, joten luonnollisesti Suomesta löytyy myös erilaisia ralliin liittyviä tapahtumia. Suomi ralli tarkoittaa vuosittaista Jyväskylässä ajettavaa ralliautoiluun kuuluvaa MM-sarjan osakilpailua. Tunturiralli puolestaan tunnetaan vuosittain Rovaniemellä ajettavana rallin SM-sarjaan liittyvänä sekä kansallisena että kansainvälisenä rallikilpailuna. Arctic Lapland Rally ajetaan aina SM-sarjakauden ensimmäisenä kilpailuna. Tunturirallia pidetään ainutlaatuisena myös kisan luonteesta johtuen, sillä se ajetaan sekä lumella että jäällä.

Tunturiralli on ilahduttanut suomalaisia vuodesta 1966 alkaen. Ensimmäisen tunturirallin voittaja on autourheiluvaikuttaja ja suomalaisen autourheilun keskusliiton AKK-Motorsportin vuosina 1982–2011 toiminut hallituksen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg. Tunturirallin voittaja voi tulla myös Espanjan auringon alta, kuten vuoden 2010 -voittaja espanjalainen Daniel Sordo.

Tule mukaan arktiseen seikkailuun

Turvallisuus on sekä Suomen rallissa että Arctic Lapland Rally -tapahtumassa etusijalla. Jokainen ralli asettaa järjestäjille erilaisia haasteita turvallisuuden suhteen. Rallitapahtumat ovat aina hyvin organisoituja, sillä paikalle saapuvan yleisön pitää noudattaa aina tarkkaan henkilökuntaan ja järjestyksenvalvontaan kuuluvien henkilöiden ohjeita. Ohjeet ovat näkyvissä myös tapahtumien kotisivuilla.

Tunturiralli ei kerää paikalle pelkästään rallimaailman suuria tähtiä, vaan tapahtuma houkuttelee myös F1-kuljettajia. Arctic Lapland Rally -tapahtumassa on ollut mukana muun muassa ”suomalaisten oma poika” Valtteri Bottas. Bottas ajoi Rovaniemellä Citroën DS3 WRC-autolla, jonka kyydissä kartanlukijana vuonna 2019 toimi rallin tunnettu kaksinkertainen maailmanmestari, mies nimeltään Timo Rautiainen.

Suomi rallilla on monta nimeä

Suosittu Neste Rally Finland tai tutummin Neste Ralli tunnetaan monilla eri nimillä. Rakkaalla lajilla on käytössään useita nimiä, kuten Jyväskylän Suurajot, 1000 Lakes Rally ja Rally of the Thousand Lakes.

  • Suomi rallia on ajettu vuodesta 1951 alkaen
  • Arctic Lapland Rally -tapahtumaa on ajettu vuodesta 1966 alkaen
  • Suomi on tunnettu taitavista moottoriurheilijoistaan

Suomi Ralli tunnetaan kaikkialla maailmassa

Ensimmäinen Suomi ralli järjestettiin Suomen Autokubin Jyväskylän paikallisosaston toimesta. Ajot olivat myös karsintakilpailu tulevaa Monte Carlo -rallia varten. Tapahtuman tunnettavuus nousi koko ajan ja ensimmäinen EM -osakilpailu Suomi rallissa ajettiin vuonna 1959. Nykyään Suomi rallia markkinoi ja järjestää AKK, eli Autourheilun Kansallinen Keskusliitto.

Suomi ralli voidaan nähdä sekä urheilullisena, nostalgisena ja ennen kaikkea suomalaisena autokilpailuna. Jyväskylän suurajot tai Neste Ralli on kuitenkin myös tuote, jonka tunnettavuutta halutaan edistää kansainvälisillä autourheilua koskevilla markkinoilla. Jyväskylän suurajot ovat kuuluneet rallin autovalmistajien MM-sarjaan jo vuodesta 1973 alkaen, kun taas kuljettajien MM-sarjaan ajot ovat kuuluneet vuodesta 1979 lähtien.